Энергетиктердің құпиялары: нағыз ерлер палауды қалай әзірлейді
«АлЭС» АҚ-да ұжымды біріктіретін көптеген жақсы дәстүрлер бар. Солардың бірі – Наурыз мерекесін бірге қарсы алу. Мерекеде шатырлар қойылады, үстелдер қойылады, мұнда көптеген тағамдарды энергетиктердің өздері дайындайды. Қазандар, барбекюлер мерекелік тағамдардың хош иісі мұрынды жарады…
Оларды энергетика мамандарының аспаздарына сеніп тапсырады. Аспаздар әр командада болады. Мәселен, Б.Оразбаев ат. 1-ЖЭО-де палауды қазандық цехының бастығы Бейбіт Мақсұтов дайындайды. Палауды жасағанда ол бар жан-тәнін береді. Ол оны үйде отбасы мен қонақтарына, ал мереке күндері әріптестеріне дайындайды.
Бейбіт Қуанышбекұлы бұл оның үлкен және тату отбасының ең сүйікті тағамы екенін айтады. Өз отбасында палау отбасылық тағам болып саналады, барлық үйдегі отбасы мүшелері үшін әңгіме айтып, көңіл көтеріп жейтін сүйікті ас саналады. Ал айына бір рет Бейбіт Мақсұтовтың палауына барлық туыстары жиналады. Бұл дәстүр көптеген жылдар бойы жалғасып келеді.
– 2017 жылы бесінші ұлымыз дүниеге келгенде, мен тамақ дайындай бастадым, сол арқылы әкелік рөлімді одан әрі нығайтқандай болдым, – дейді Бейбіт Қуанышбекұлы. – Тек тамақ пісіріп қана қоймаймын, сонымен қатар бүкіл туыстарға палау басамын. Біздің үйде 60 литрлік үлкен қазан бар – осы қазан бәріне жеткілікті. Тіпті біздің аулада мен көптен бері үй тұрғындарына палау жасап келемін. Содан кейін бұл дәстүр жұмыста да жалғасты. Сондықтан мен наурыз айында әріптестеріме 100 литрлік қазанда палау басып жатырмын. Барлығы ырза!
Бұл керемет тағамға арналған рецепттердің бар санын есептеу қиын – мерекелік және салтанатты, күнделікті және отбасылық, бірақ дәстүрлі түрде бұл тағамды нағыз ер адамдар дайындауы керек деп саналады.
– Палау – нағыз гурмандар, әсіресе ер адамдар дайындайтын тамақ – дейді Бейбіт Мақсұтов – Нағыз мерекелік палауды дайындау өнерін тек ер адамдар ғана меңгереді деп бекер айтылмаған. Палау аспаздық өнердің шыңы болып саналады, өйткені мұнда бір тағам қуыру, қайнату және бумен пісіру шеберлігін біріктіреді. Сондықтан, егер сіз нағыз палау жасай алсаңыз, онда сіз кез-келген басқа тағамды жасай аласыз деп айтылады.
Қазанда пісірілген палау үйде де, аулада да, ұжымдағы мерекелерде де тез желініп кетеді. Дәмін айтып жеткізу мүмкін емес! Және ол бізбен өзінің рецептімен бүгін бөлісті.
Бейбіт Мақсұтовтың палауы. Толық рецепт:
Ингредиенттер: 10 кг күрішке 10 кг ет, 10 кг сәбіз, 5 кг күрішке 2 бас сарымсақ, 4 ащы бұрыш, 1 кг күрішке 150 г өсімдік майы, бір пакет зира, дәміне қарай тұз.
1-қадам
Қой еті, палауға арналған сиыр етін жуып, төртбұрыштап турау.
2-қадам
Палауға арналған күрішті суық сумен шаю, оны бірнеше рет қайта төгіп құю. Жуғаннан кейін соңғы су толығы таза болуы керек.
3-қадам
Пияз бен мен барлық сәбізді аршу
4-қадам
5 кг пиязды жіңішкелеп дөңгелектеп турау, барлық сәбізды қалыңдығы 1 см болатындай етіп ұзын жолақтармен турау.
5-қадам
Қазанды немесе қалың қабырғалы кастрюльді қыздырып, май құю және қатты қызғанша күту. Бір тұтас пиязды салып, оны қара түске дейін күйгенше қуыру.
6-қадам
Пиязды алу.
7-қадам
Зирвакты дайындаңыз (бұл күріштен басқа барлық ингредиенттерді, пісірілген және дәмдеуіштермен қоса салу): туралған пиязды қазанға салу, араластыра отырып, 5-7 минут бойы қуыру. Пиязға туралған қой мен сиыр етін қосу.
8-қадам
Кәкпірмен араластырып, зирвак ингредиенттерін қызарғанша қуыру. Бұл шамамен 10-15 минутты алуы мүмкін.
9-қадам
Ет, пияз қуырылып жатқан қазанға сәбізді салу. Араластырмай қуыру, 3-10 минут.
10-қадам
Қазанның ішін бір рет араластырып, кәкпірмен жайлап араластыра отырып, тағы да 10 минут пісіру.
11-қадам
Зираны салу. Зирвакқа бөріқарақатпен бірге дәміне қарай тұз қосу.
12-қадам
Әдеттегіден сәл көбірек тұз қосуға болады: өйткені күріш өзіне артығын сіңіріп алады.
13-қадам
Күрішті қайтадан шаю, суды төгу. Күрішті зирвак палауына біркелкі етіп салу, отты барынша жағу. Сарымсақтың сыртқы қабатын тазалау, бірақ бөліктерге бөлмеу. Күрішке толығымен батырып, қазанға қайнаған су құю, ол күрішті 1 см жабатындай болуы тиіс. Бетін тегістеу, палауды үлкен жалпақ табақпен жабу, ал үстінен тағы да қақпағын жабу.
14-қадам
Астындағы отын бәсеңдету және палауды ары қарай жай отта тағы да 30 минут пісіру.
Содан кейін қазандағының бәрін бір араластырып, қонақтарға таратамыз. Ас болсын!